Och hur är det med gluten?

Mätt i antal DNA-kopior har vetet blivit en av de mest framgångsrika växtarterna. Vetet täcker idag en yta motsvarande fem gånger Sveriges yta och utgör signum för många matkulturer, inte minst i Italien. På senare år har vetet dock fått löpa gatlopp i pressen. Detta på grund av proteinet gluten, som gör degen elastisk och brödet saftigt och luftigt.

Hos glutenintoleranta skadar gluten nämligen tarmluddet i tarmens slemhinna som till slut gör tarmen helt slät. Trots att gluteninolerans är ärftlig och sällsynt har glutenskräcken fått ett så pass starkt fäste att bara i USA omsätter den glutenfria marknaden 80 miljarder kronor årligen.

Det ironiska är att forskning visar att kemiska tillsatser i glutenfria produkter nu har visat sig både minska tjockleken på din tarmslemhinna och minska artrikedomen i din tarmflora. Och som du vet vid det här laget kan en försämrad tarmslemhinna leda till tarmläckage, som lättare släpper igenom inflammationsämnen ut i blodet vilket kan nå hjärnan med psykisk ohälsa som följd.

Framförallt är det två mjukgörande emulgeringsmedel - CMC och P80 - som ofta används i glutenfria produkter och halvfabrikat, för att göra maten fluffigare. Så har du inte fått diagnosen celiaki av din läkare och ändå vill byta ut dina vetemjölsfavoriter mot glutenfria substitut (kakor, bröd, pasta etc), så bör du vara medveten om att du då utsätter din tarm och tarmflora för skador.

Vill du ändå äta glutenfritt, så är mitt bästa hälsotips att välja naturligt glutenfria alternativ, som havre, quinoa och bovete. Alltså, välj hellre en quinoasallad än en pastasallad med glutenfri pasta. Den gyllene regeln är att ju mer halvfabrikat och processad mat du äter, desto större är risken att du försämrar din tarmhälsa och därmed din hjärnhälsa och ditt humör.

 

Soki Choi