Fel tarmbakterier kan göra dig fet

Forskare blev minst sagt förbryllade av en märklig studie där magra enäggstvillingar övergöddes med exakt samma mat och samma motionsschema. Den ena gick upp fyra kilo, medan den andra gick upp med tolv kilo.

En viktig pusselbit saknades dock: tarmbakterierna. Inte förrän nu har forskarna insett att vetenskapen helt har ignorerat att våra tarmbakterier påverkar väsentligt hur vi reagerar på mat. Vissa tarmar innehåller bakteriearter som är duktiga på att rensa bort toxiner från läkemedel och skydda kroppen mot infektioner, medan andra har massa inflammationsdrivande bakterier, som sänker immunförsvaret och gör sin mänskliga värd lättare sjuk eller fet.

Så även om gener spelar en roll, så spelar uppsättningen av dina tarmbakterier kanske en större roll på hur kroppen reagerar på mat. Och det är en god nyhet. För till skillnad från gener kan du faktiskt byta ut din tarmflora. Det ger en viktig känsla av "empowerment", att jag själv kan påverka och förbättra min hälsa med mat som medicin.

Soki Choi