Psykobiotisk mat skyddar din hjärna

Vem vill inte leva länge? Det är bara det att naturligt åldrande innebär degenerering av kroppens celler och funktioner, vilket kan sänka livskvalitén rejält. Och har du otur kan du även drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som alzheimer och parkinson. Nej, det är inte bara kvantitet och antal levda år vi vill maxa (life span), utan även antal kvalitativa år (health span) vi är ute efter. Långt liv står därför inte längre i centrum - det tas för givet. Men istället för att stå handfallen inför åldersrelaterade mysterier, som alzheimer och parkinson, så är det ju helt fantastiskt att den nya vetenskapen nu pekar på att du kan skydda din hjärna med hjälp av psykobiotisk mat.

Det gäller bara att du börjar i tid. Så istället för att vänta ängsligt på ännu fler studier, så förlorar du inget på att redan nu börja äta dig till en friskare hjärnhälsa. För både alzheimer och parkinson börjar flera decennier innan de typiska symptomen visar sig i 80-årsåldern. Flera forskare tror till och med att parkinson kan börja i tarmen. Så gör som italienarna och koreanerna: ät psykobiotisk mat som är rik på fibrer och bakterier, så får du en yngre och friskare tarmflora som liknar 20-åringars tarmflora och därmed en starkare hjärna.

Finas web & form