Kimchi eller Kombucha?

Det har varit en intensiv höst, där jag har fått massvis med mails och brev på intressanta frågor om alltifrån bakterier till kimchi och kombucha. En av de mest återkommande frågorna handlar om vilken mat som är mest probiotisk: kimchi eller kombucha? [Innan jag svarar på den frågan vill jag betona att "kimchi och kombucha" i min bok ska ses som en övergripande symbol och goda exempel på probiotisk mat…]  

Kimchin är välbeforskad och en riktig probiotisk bomb. När det gäller kombuchan däremot bör vi än så länge vara försiktigare. Ofta framställs kombucha nämligen som ett mirakelelixir av självutnämnda hälsofantaster. Forskningsfältet är fortfarande nytt där de flesta studier hittills har gjorts på djur. Och även om de första belagda hälsoeffekterna har kommit på plats (se s.123-124 i min bok) tycker jag inte att sjuka personer ska dricka kombucha. I synnerhet inte ni som har mag- och tarmproblem som IBS, IBD, Candidas (svampinfektion) etc. Gravida bör också avstå från kombucha, eftersom den trots allt innehåller lite alkohol. Är du däremot frisk så funkar kombucha ypperligt som ett hälsosamt alternativ till sockerrik läsk och alkohol. Tack vare Kombuchans låga pH-värde kan du vara säker på att det inte finns några skadliga bakterier s k patogener (skulle annars inte ha fått säljas). Utan det bakteriesläkte som dominerar kombucha är Gluconacetobacter, som producerar flera hälsosamma organiska syror. Även nyttiga bakteriearter från Lactobacillus och Bifidobacterium förekommer i kombucha.

Med höstens explosiva intresse för kombucha har många frågat, vilka bakterier som finns i köpe-kombucha? För att svara på denna fråga har jag grävt vidare och pratat med globala kombuchatillverkare både i Sverige och utomlands. De har då medgivit att de inte vet exakt vilka bakterier och jästarter som ingår i deras kombucha. Det beror på följande saker: för det första anser de att det är på tok för dyrt att identifiera enskilda bakteriestammar i kombucha. De menar att det helt enkelt skulle vara för kostsamt för dem att göra en analys med tanke på att det finns ett stort antal okända bakteriestammar. För det andra så ändras sammansättningen av bakteriestammar och jästarter hela tiden. En analys skulle därför - med rätta - endast spegla bakteriesammansättningen i stunden. Därför är det inte så konstigt att rykten och myter florerar kring kombuchans potentiella hälsoeffekter. Det få känner till är också att det finns kommersiella aktörer som pastöriserar sin kombucha och därmed dödar alla naturligt förekommande bakterier och jästarter. I USA har exempelvis Pepsis Kevita stämts för att kalla sin pastöriserade variant för kombucha och därmed vilseleda konsumenter.

Låt oss nu titta på halten och dosen. Några studier har uppskattat antalet bakterier till ca 1 miljon per ml i kombucha, vilket kan jämföras med yoghurt som innehåller 10 - 100 miljoner bakterier per ml. Antalet bakterier i kombucha varierar dock kraftigt beroende på en mängd faktorer som SCOBY, temperatur, tesort och till och med luften i ditt kök mm. Även om en exakt dagsdos inte har fastställts brukar minst 1 miljard upp till 10-30 miljarder probiotiska bakterier per dag (mätt i CFUs, Colony Forming Units) rekommenderas för att uppnå positiva hälsoeffekter. Det skulle motsvara flera liter kombucha, vilket vem som helst inser är på tok för mycket. Du kan bli försurad (metabol acidos)!!

Är du ute efter massa probiotiska bakterier är det därför kimchi du istället ska satsa på. Med upp till 1 miljard hälsosamma bakterier per gram finns det inget probiotiskt kosttillskott eller probiotisk maträtt som slår kimchin. Är du ovan vid kimchi, så går det bra med surkål eller en tallrik yoghurt om dagen för att komma upp i dagsdosen (se ovan). Välj då den naturella och feta yoghurten utan socker och med tillsatt D-vitamin, så maxar du den psykobiotiska effekten.

Med det sagt, får vi inte glömma bort att kombuchan innehåller en massa nyttiga näringsämnen såsom polyfenoler, vitaminer, mineraler och framförallt organiska syror, som forskning har visat vårdar både din kropp och knopp. Det gör kombucha till ett supernyttigt och supergott alternativ till både alkohol och läsk, där det okända antalet nyttiga bakterier och jästarter kan ses som en magisk hälsobonus. Så varför välja kimchi eller kombucha? Utan gör som jag: sätt fram krispig och syrlig kimchi på julbordet och drick iskall bubblig kombucha till tolvslaget, så kickar du igång det nya året med en starkare hjärna och tarmflora.

God jul och gott nytt år önskar

Dr Choi

PS Är du en riktig bakterienörd, så har jag i min bok Kimchi och Kombucha sammanställt exakt vilka hälsoeffekter som kimchi och kombucha har påvisat.

 

Soki Choi