Psykofarmaka eller Psykobiotika?

Den sena upptäckten av tarmens och mikrobiomets (fint ord för tarmflorans gener) avgörande roll för vår hälsa har skapat en sällan skådad kapplöpning bland forskare. Bara förra året publicerades över 10 000 vetenskapliga artiklar, vilket motsvarar mer än en artikel i timmen. Och i år har hastigheten skruvats upp ännu mer!

Banbrytande studier visar nu att allt från stress, ångest, depression, alzheimer, parkinson, autism och adhd går att relatera till en illa sammansatt tarmflora.

När jag läste in mig på all relevant forskning inför skrivandet av min bok var jag tvungen att läsa vissa studier om och om och om igen. Förutom att det var så spännande resultat hade jag ibland svårt att själv tro på dem. Tidig forskning indikerar nämligen på att vissa fibrer och bakterier skulle kunna vara lika effektiva som Prozac och Valium, fast utan obehagliga biverkningar?

Även om dessa studier behöver upprepas på stora grupper av människor, så pekar alltså ett berg av djurstudier redan nu på att vissa fibrer och bakterier skulle kunna ha medicinsk behandlingspotential, som förhoppningsvis kan komplettera psykofarmaka i framtiden. På medicinskt språk kallas dessa bakterier och fibrer för psykobiotika, en term som myntades år 2013 av de ledande forskarna Dinan och Cryan. Så lägg det på minnet.

Även om det kan vara frestande att sluta äta mediciner eller utföra fekal transplantation (fint ord för bajsöverföring) i köket, så ber jag dig att inte göra det!! Råden i min bok vänder sig till friska personer, som inte är sjuka eller har en diagnos. Mat, motion, stress och andra livsstilsfaktorer som påverkar tarmfloran fungerar därför som preventiv livsstilsmedicin. Punkt. Förvisso anses fekal transplantation vara en effektiv metod att snabbt byta ut sin tarmflora på, men det är fortfarande ett forskningsprotokoll som används i labbmiljö. För bajs kan innehålla farliga mikrober såsom HIV-virus. Så snälla, gör det inte själv! Betydligt säkrare och dessutom godare är att i förebyggande syfte försöka äta sig till en starkare tarmflora och hjärna.

För att hjälpa dig på traven har jag i min bok sammanställt en topp-tio-lista med de mest beforskade psykobiotiska bakterierna, som i tidig forskning har visat sig ha positiv effekt på psykisk hälsa. Kan behövas i dessa tider. Lycka till och god jul!

Soki Choi